MRT bei Plexus brachialis Läsionen

Slides:



Advertisements
Ähnliche Präsentationen
von Christian Acksteiner
Advertisements

Nuklearmedizinische Diagnostik und Therapie bei endokrinen Erkrankungen (außer Schilddrüsenkrankheiten) Wolfram H. Knapp Klinik für Nuklearmedizin Medizinische.
Larynxcarcinom Von Silke Schynkowski
Aktuelle Diagnostik und Therapie der Neurofibromatose Typ 1
MEDIASTINUM.
Der otogene Schwindel HNO Gemeinschaftspraxis Dr. med. Angelika Sprüth
Thema heute: MASTOIDITIS
Differentialdiagnose Fazialisparese
Fall A 27 Junge Frau (32) bemerkt zunehmende Schwerhörigkeit beidseits mit Ohrensausen Verstärkung seit Geburt des Kindes Mutter war auch schwerhörig.
Spinalkanalstenose Die Spinalkanalstenose ist eine relative oder absolute Enge des Spinalkanals. Symptome einer Claudicatio spinalis (neurologische Symptome)
Störungen der Gehirnentwicklung
- eine seltene Differenzialdiagnose
(Einteilung nach Seddon)
Funktionelle Einflüsse auf das Kniegelenk und
Idiopathische Fazialisparese (Bell’s Palsy)
Immunphänotypisierung hämatologischer Neoplasien:
Ct- Abdomen Grundlegende Befundung Untersuchungsprotokolle
Probleme der Wirbelsäule
S c h u l t e r – A r m - S y n d r o m
Der Kopfschmerz aus der Sicht des Nervenarztes
MaReCuM MRT OA PD Dr. med Henrik Michaely Mod. Dr. Sönke Bartling
38-jähriger Patient mit akut einsetzendem Schwindel
Dr.med. Frank Kuhlmann.
Klinische Syndrome beim akuten Schlaganfall
Interdigitale Neuralgie
Plexusbildung und periphere Nerven
Elektroneurographie Josef Zeitlhofer, Christian Wöber
FOS - Block 19 Einseitiger periorbitaler Schmerz
Plexus-Läsionen Karl Zeiler, Christoph Baumgartner
Mittwochfortbildung: 15. November 2006
Raumforderungen des Mediastinums
Untersuchung und Behandlung in der Praxis
Verletzungen und Tumoren der Wirbelsäule und des Rückenmarks
VII. Anatomie – Passive Strukturen des Rückens
Klinische Fertigkeiten und Untersuchungstechnik M2
Tutorat Anatomie Studienjahr von Harriet & Danilo Immer montags,
COMPLEX REGIONAL PAIN SYNDROME
Anästhesie des Plexus brachialis LSIP
HWS-Distorsion („Schleudertrauma“)
Orthopädische Gutachtenpraxis Dr. Rainer Hepp Facharzt für Orthopädie
Erste Hilfe bei Sportverletzungen
M. Engelhardt (Osnabrück)
Welche Faktoren beeinflussen das Ergebnis einer venösen Rekanalisation
Nerven der oberen Extremität
Segmentierung von Halsstrukturen zur Operationsplanung
Perimyokarditis Definition Perikarditis: Entzündung des Herzbeutels
Diagnosepfad vor Einführung der Schnittbilddiagnostik:
Venen am Arm 2 verschiedene Systeme: - oberflächliche Hautvenen
Hodentumoren und Peniskarzinom
Fallsammlung der AG Herz- und Gefäßdiagnostik der Deutschen Röntgengesellschaft e.V. MRT – Fall 14 J. Barkhausen, Lübeck START.
Fallbesprechung Ahmad Ahmad Ralf H. Gahr Traumazentrum
Bildgebende Verfahren in der
Sonoanatomie und systematische Brust Ultraschall Untersuchungstechnik
Fallsammlung der AG Herz- und Gefäßdiagnostik der Deutschen Röntgengesellschaft e.V. MRT – Fall 15 A. Huber, München START.
Technische Untersuchungen Laboruntersuchungen Bildgebende Verfahren –Natives Röntgen Standardaufnahmen Spezial- und Zusatzaufnahmen –Schnittbildverfahren.
Lunge und Kollagenosen Dr. med. Joachim Glockner Pneumologe und Internist Oberarzt Innere Abteilung II.
Weiterbildung interdisziplinäre Notfallmedizin für Assistenzärzte vom April 2016 Lumbalpunktion Anke Bechler OÄ Medizin LUKS Sursee.
Differentialdiagnose Schulter
Dr. Stefan BilgerDossenheim, Minuten entscheiden Vom Bluthochdruck zum Schlaganfall.
Trauma der Wirbelsäule
Grundlagen MRT.
Hintergrund Verlauf und Diskussion Bildgebung OBERSCHWABENKLINIK Patient 1: 13-jähriger Junge. Symptome: Massives Erbrechen, epigastrische Bauchschmerzen.
Multifokale inflammatorische demyelinisierende Neuropathie mit GM1- Antikörpern und zentraler Beteiligung bei einem Marathonläufer C. Meindl, M. Koban,
OBERSCHWABENKLINIK Labordiagnostik Diskussion Hintergrund Eine neurochirurgische Ursache des akuten Abdomens Bildgebung Wir berichten über einen knapp.
Orthopädische Gutachtenpraxis Dr. Rainer Hepp Facharzt für Orthopädie
Subakute zervikale Myelopathie als Differentialdiagnose des atypischen Guillain-Barré-Syndroms Dirk Ulbricht1, René J Metz1, Francisco Macian1, Annick.
Schultergürtel und obere Extremität
Rückenmarkserkrankungen
 Präsentation transkript:

MRT bei Plexus brachialis Läsionen Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak... M. F. Khan, Daryusch Vossoughi

Anatomie

Plexus brachialis - Schema

Motorisches Versorgungsgebiet

Topographie

Klinik versorgt Schulter-Arm-Muskulatur Bei Plexusparesen heftige akute oder persistierende Schmerzen, frühzeitig Muskelatrophie Obere Armplexuslähmung (C5-C6) Typ Erb-Duchenne versorgt Schulter-Arm-Muskulatur Arm hängt schlaff mit nach hinten gedrehter Handfläche Erweiterte obere Plexuslähmung (C5-C7) Mitbeteiligung von C7 Wurzelfasern Trizepsschwäche Untere Armplexuslähmung (C8-Th1), Typ Déjerine-Klumpke Krallenstellung der Hand mit ulnarer Sensibilitätsstörung + Horner Syndrom

Ursachen für Plexus brachialis Läsionen posttraumatisch (Geburt, Verkehrs-/Arbeitsunfall) entzündlich (virale / bakterielle Neuritis) immunologisch (neurolg. Schulteramyotrophie) neoplastisch (Pancoast-Tu, Filiae, Schwannom, Lipom, Lymphom etc.) postradiogen (Früh-/Spätschäden) Gefässmissbildung (Pseudoaneurysma) Thoracic outlet syndrom (Kompression durch Thoraxapertur/ Halsrippe) Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak...

Diagnostik Anamnese neurol. Untersuchung (Muskelevozierte Potentiale, Nervenleitung) Sonographie CT, CT Myelographie MRT, MR-Myelographie Angiographie (Gefäßbeteiligung) Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak...

Differentialdiagnosen von Armplexusläsionen Karpaltunnelsyndrom (Medianuskompress.) Periarthritis humeroscapularis Radikuläres Syndrom, cervikale Bandscheibenproblematik Syringomyelie Paget-von-Schrötter-Syndrom (axillärer venöser Gefäßverschluß) Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak...

MRT Protokoll cor T2w STIR - Sequenz (5 mm SD) cor T1w SE-Sequenz nativ + KM (5 mm SD) cor T2w SE tvs T2 w SE 2 -3 mm SD sag T2w SE ggf. sag T1w SE- und T2w STIR-Sequenz Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak...

Traumatische Armplexusläsionen Verkehrunfälle (Motorradunfälle) Arbeitsunfälle (z.B. an rotierenden Maschinen) eher selten Sportverletzungen Zerrung (Dehnung), Zerreißung, Quetschung, Prellung, selten Schnitt- Stich- und Schussverletzungen als Folge von Duraverletzungen Entwicklung von Arachnoidalzysten/ Pseudomeningozelen !! Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak...

Wurzeltaschenausriss Normal Spinalnerv Wurzeltaschenausriss Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak... Nervenwurzelausriss

Normal: ventrale und dorsale Nervenwurzelfasern

Partieller Wurzelausriss der ventralen Faser Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak... Partieller Wurzelausriss der ventralen Faser

Meningocele nach Nervenwurzelausriss

T2w FS C7, Th 1 Nervenwurzelausriss Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak... T2w FS C7, Th 1 Nervenwurzelausriss MIP zeigt die Meningocelen besser, die Wurzeln schlechter

T2w sag Myelonödem C5 – Th1, Nervenwurzelausriss C5 – Th 1 Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak...

Pseudomeningocele nach Motorradunfall cor T2w STIR-Sequenz

Posttraumatische Pseudomeningocelen mit Infiltration der C7/ C8 Nervenwurzel sag T2w-TSE-Sequenz cor T1w SE-Sequenz nativ

Zerrungsverletzung cor T2w STIR-Seq. Signalerhöhung im verdickten Nervenverlauf als Ausdruck eines Ödems NB: Gelenkerguss cor T2w STIR-Sequenz

Pancoast Tumor cor T1w SE-Sequenz nativ cor T1w SE-Sequenz nativ

Schwannom cor T2w STIR-Sequenzen

Lipom cor T2w STIR-Seq cor T1w SE-Seq. nativ

Metastase eines Parotis TU cor RARE-Sequenz cor T2w STIR-Sequenz

Metastase eines Parotis TU sag T2w TSE-Sequenz sag RARE-Sequenz

Non Hodgkin Lymphom

Postradiogen Diffuse signalangehobene, flächenhafte Verdickung des li. Plexus brachialis nach Radiatio eines Mamma Ca cor. T2w STIR-Sequenz

Traumatisches Pseudoaneurysma cor T1w SE-Sequenz nativ tra T2w TSE-Sequenz + KM

Virale Neuritis cor T2w STIR-Sequenz

Danke Dames en Heren, Mijn naam is Luitwieler, ik ben als anesthesioloog verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het Dijkzigt ziekenhuis. Ik ga het met u hebben over Pijnbestrijding bij trauma en dat betekent dat ik het niet over de inhoud van mijn vak kan hebben. Wat ik niet kan nalaten is u te vragen wie er anesthesioloog zal worden? Niemand, dat is logisch want u heeft geen enkel idee waar u voor kiest. Er is maar weinig tijd binnen het curriculum voor anesthesiologen. Maar wie weten er nu al dat ze chirurg willen worden? In mijn vak draait het om vitale functies en alles wat daarbij komt kijken. Welke zijn de vitale functies eigenlijk? Wat zijn vitale functies? Ademhaling, Circulatie en bewustzijn. Als een van deze functies er volledig uitligt, ligt u er ook uit. Als ik iemand op de operatiekamer in slaap breng dan geef ik een pijnstiller, een slaapmiddel en een spierverslapper en als ik vervolgens wegloop is hij 5 minuten later hartstikke dood. Maar dat doen we niet. We nemen de beademing over door de patient handmatig te beademen. De bloeddruk daling die vaak optreedt wordt door ons gecorrigeerd met vochttoediening, terwijl de patient in diepe ruste is en volledig op ons vertrouwd. De chirurg kan aan de slag en de patient doorstaat de meest pijnlijke ingrepen. Op de ongevals site is hetzelfde aan de hand. Dood gaat de patient omdat hij niet meer ademt of in diepe shock is. De minder gewonde patient heeft vreselijk veel pijn. Ook dat hadden we al geleerd, dat is ons vak...