Fovizam i EKSpresionizam

Slides:



Advertisements
Ähnliche Präsentationen
Man sagt, dass es nur 1 Minute braucht,
Advertisements

Provjere i provjera kompetencija - sastavljanje testova Dean Mencinger (predložak sastavile Marijana Vučić - Pećnik i Natalija Andraković Kostanjevac,
GRADIVO ZA PRVI KOLOKVIJUM
Usmeni ispit Kursleiterin: Marina Đukić Mirzayantz.
Hamburg Eine Präsentation von Simone König. Hamburg Quiz.
Preterit Preterit pravilnih glagola se gradi od: glagolske osnove i nastavaka: npr. wohnen 1.-te 2.-test 3.- te 1.-ten 2.-tet 3.-ten.
Tvorba prezenta u njemačkome jeziku © Dalibor Joler,
Drugi kolokvijum Za drugi kolokvijum iz Nemačkog 2 podrazumeva se gradivo10, 11. i 12. lekcije iz knjige “BERLINER PLATZ 1”
Prvi kolokvijum Prvi kolokvijum iz Nemačkog jezika 1 podrazumeva gradivo 1, 2. i 3. iz knjige “BERLINER PLATZ 1”
►2. KOLOKVIJUM ZA NEMAČKI 1 PODRAZUMEVA
tvorba prezenta u njemačkome jeziku
Rečenice s veznikom dass
9. Andrićev simpozij posvećen romanu „Gospođicaˮ
Januar 2009 Ksenija Čubrilović, Prof.
2. KOLOKVIJUM ZA NEMAČKI 1 PODRAZUMEVA
Prvi kolokvijum Za prvu godinu učenja nemačkog jezika podrazumeva znanje iz prve tri lekcije iz knjige “BERLINER PLATZ 1”
Umlaute alle - Silbenquatsch
Test I i test II Zimski semestar 2017/18
Hallo! Guten Morgen! (Dobro jutro!) Tschüs! (Adijo!)
Pronominaladverbien Zamjenički prilozi.
Prvi kolokvijum Za drugu godinu učenja nemačkog jezika podrazumeva znanje iz 7, 8. i 9. lekcije iz knjige “BERLINER PLATZ 1”
Test I i test II Zimski semestar 2017/18
Test I i test II Zimski semestar 2017/18
Test I i II Zimski semestar 2017/18 Za prvi i drugi test iz nemačkog jezika predviznanje iz 12,13, 14 i 15 lekcije iz knjige “BERLINER PLATZ. Lekcija 12.
Test I i test II Zimski semestar 2017/18
Test I i II Zimski semestar 2017/18 Za prvi i drugi test iz nemačkog jezika 3 obuhvaćeno je gradivo iz i 15 lekcije iz knjige “BERLINER PLATZ 2.
Mile Mamić JEZIČNI SAVJETI (1997)
Timpetill Grad bez roditelja
EMINA JOVIĆ Srpski pogledi na odnose između bosanskog/bošnjačkog, hrvatskog i srpskog jezika u poslednjih dvadeset godina (1991‒2011) Institut für Slawistik.
Daniel Dugina Institut für Slawistik Karl-Franzenz-Universität Graz Mladi o Andriću u internetu Workshop Graz,
Izradio: Luka Stanešić 6.d.
Dr. Muriz Hadžikadunić, red.prof
Die Farben Boje.
PLANIRANJE U ZAPADNOJ EUROPI
Test I i II Zimski semestar
MENADŽERSKO ODLUČIVANJE
Povijest matematike Doba renesanse
Osnovni pojmovi (pragmatika, komunikacija, sredstva komunikacije)
STRATEGIJA NOVIH POSLOVA
Mucanje. mucanje Mucanje je poremećaj govora u kojem je govor prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi,
O njemačkim tuđicama u književnom tekstu Ive Andrića »Na Drini ćuprija« Zrinka Ćoralić & Adna Smajlović (Bihać / Sanski Most, Bosna i Hercegovina)
erste Hälfte des 20. Jahrhunderts
Andrićev Gralis-Korpus za period od do 1941.
Radionica REPARIS Date
Alma Halidović (Tuzla) Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli Odsjek za njemački jezik i književnost Upotreba konektora ako.
Tvorba i uporaba perfekta:
OSTALGIJA Dejan Đukić.
Der mazedonische Artikel und seine BKS- und russischen Korrelate
Zakaj se učiti nemščino?
Poslovi banaka sa stanovništvom
MUCANJE (jučer,Danas,sutra…)
Tržište certifikata .....
Sabina Zulić (Graz) Institut für Slawistik Karl-Franzenz-Universität Graz Phonetisch-phonlogische und lexikalische Unterschiede.
Burg Landskron.
Gebruder Weiss Dobanovci Srbija
Jesu li dobri socijalni odnosi ključ poboljšanja škola?
Übung 3: Das Periodensystem der Elemente
ȕzalūd vam trûd, sviráči!
ȕzalūd vam trûd, sviráči!
Niti jedan razvoj moderne znanosti nije imao dublji
H E M I J A?????? -Zašto se led topi ili voda isparava?
Njemačka, Austrija i Švajcarska na zimskim olipimpijskim igrama ( )
Dodatna oprema BT-50 Ante Bartulović Mazda Hrvatska Intro:
Negativne osobine pismenog izražavanja
Kroatien.
KOMPENZACIJSKI MENADŽMENT 4. Sustavi plaća na temelju ocjenjivanja
Fonološka i morfološka analiza erdeljskog dijalekta
Erasmus iskustvo u Braunschweigu
Osnovne konstrukcije trokuta
European Youth Parliament
 Präsentation transkript:

Fovizam i EKSpresionizam

UMETNOST XX VEKA Brze promene, razvoj nauke, kriza vrednosti, traganje za novim oblicima izražavanja ... Nastaju dva suprotna shvatanja : RACIONALAN - uslovio industrijski razvoj, novi materijali u arhitekturi i skulpturi ( čelik, staklo, plastika) IRACIONANALAN – odbacicavnje naučnih metoda, kritikovanje društva, traženje smisla života ( Frojd i Jung)

FOVIZAM Pariz – “ grad svetlosti” – 1905.g. - izložba – na njoj savremena umetnost i jedna renesansna skulptura Fovizam – zanči – “divlje zveri” Karakteristike: Eksplozija boja – čiste boje Nezavisna boja od predmeta Ivičenje boje Figurativno slikarstvo sa deformitetima

Slikari: 1. ANRI MATIS – “ritmičko raspoređivanje boje i linije na površini” , dao je linearne i dekorativne osobine slici ( slika i na keramici, grafika, scenograf, tapiserije, skulptor) 2. ŽORŽ RUO – koloristički efekti , slika ljudsku pokvarenost i glupost

Crvena harmonija

Ples

Odaliska

2.

Ruo i Šagal

EKSPRESIONIZAM Pojavio u Nemočkoj 1905.godine. Osnovni cilj Expresionizma je izneti unutarnašnje stanje autora,odnosno one emocije koje obuzimaju samo njega i tako oblikuju njegovo videnje sveta. Začetnikom ekspresionističkog slikarstva smatra se EDVARD MUNK, norveški slikar emocionalne ekspresije - iskrivljene forme i napadne boje Slikaju: otuđenje, prostituciju, bolest alkoholozam siromaštvo Po stilu slikari nisu jedinstveni, već samo po temi

Most (Die Brücke) -Drezden Plavi jahač (Der Blaue Reiter) - Minhen 1905.godine su osnovane tri umetničko-expresionističke grupe. A to su : Most (Die Brücke) -Drezden Plavi jahač (Der Blaue Reiter) - Minhen Nova stvarnost (Neue Sachlichkeit)

Most (Die Brücke): - Je nemačka grupa umetnika ekspresionizma Most (Die Brücke): - Je nemačka grupa umetnika ekspresionizma. - Most su 1905. -1913 - Cilj im je bio da prevaziđu tradicionalno slikarstvo. - Ideje i uzor od francuskih fovista, kao i Paula Gauguina,Vincenta van Gogha,Henrija de Toulouse -Lautreca i Edvarda Muncha. - Teme umetnika ove grupe bile su pejzaži i čovek, pri čemu je osim onog što je lepo želelo da se prikaže ono što je ružno i tabuizirano.

Plavi Jahač (Der Blaue Reiter) - Je takođe Nemačko udruženje umetnika ekspresionizma . - Grupa je nastala iz novog udruženja umetnika . - Osnovali su ga Vasilij Kandinski i Franc Mark u Minhenu 1911. - Make i Mark su smatrali da ljudski spoljni i unutrašnji svetovi treba da se susretnu kroz umetnost . - Po izbijanju Prvog svetskog rata grupa je raspuštena. Njihove ideje su i dalje vršile uticaj kroz obrazovnu delatnost .

Nova stvarnost - Obeležava umetnički pravac u slikarstvu, literaturi, filmskoj umetnosti i arhitekturi koji je bio važan za Nemačku u 20.- tim godinama 20. veka. - Termin je stvorio kritičar Gustav Fridrih Hartlaub posle retrospektivne izložbe u Manhajmu 1925. godine. - Nova stvarnost se nalazi između ekspresionizma iz kojeg se razvila i dadaizma i surealizma . Imala je veliki uticaj na socijalistički realizam . - Njen razvoj je bio prekinut nastupanjem nacizma . *

Postoje tri faze expresionizma Predratni expresionizam - U kojem se unutrašnja ekspresija projicira prema nečemu nebeskom i tako se čovek pokušava izjednačiti sa prirodnim kosmosom. Rešenje problema vidi se i traži upravo u toj domeni. Ratni ekspresionizam - obežen je živim i preterano grotesknim slikama unutarašnjeg užasa proizašlog iz žrtava Prvog svetskog rata. SLIKE koje se javljaju najčešće su GROZNE, ponekad i MORBIDNE ili BOLESNE, a njihova temeljna svrha je ilustriranje unutarnje emocije koja se protivi besmislenosti rata. Posleratni ekspresionizam - U njemu se tematika usmerana prema čoveku, socijalnom aspektu i kritici otuđenog savremenog društva, a glavni "likovi" najčešće su mali ljudi čijim se sudbinama autori i bave.

Emil Nolde Boja deluje na čoveja kao živo biće Boja ima dušu “umetničko delo, treba da dođe iz unutrašnjosti čoveka” Boja čista kao kod fovista

Ples

Najpoznatije slike expresionizma (Strah i krik) Nastaje 1894.godine naslikao ju je Eduard Much. Eduard je bio norveški slikar koji je u svojim delima prvi počeo primenjivati elemente ekspresionizma. Strah i Krik su prvi primeri pesimistične ekspresije unutrašnjeg stanja koja će obilježiti ekspresionizam. Krik Ovo najpoznatija je slika norveškog ekspresioniste Edvarda Muncha ,koja prikazuje užasnutu, pomalo demonsku figuru kako stoji na mostu nasuprot krvavocrvenog neba. Slika bi trebala simbolizirati ljudsku vrstu nadjačanu osjećajem egzistencijalnog straha i tegobe. 1895.godine Eduard je naslikao crno-bielu verziju Krika.Pravo značenje krika može preneti samo bezbojnost.

EKSPRESIONIZAM U SRBIJI JOVAN BIJELIĆ MILAN KONJOVIĆ Slika prizore iz Bosne, portrete Boja fovistička, a deformacija ekspresionistička

Ženski akt

Motiv iz Bosne

Mala devojčica

Konjović

Pajzaž

Pejzaž

Suncokreti

Hvala na pažnji 