Die Präsentation wird geladen. Bitte warten

Die Präsentation wird geladen. Bitte warten

Timpetill Grad bez roditelja

Ähnliche Präsentationen


Präsentation zum Thema: "Timpetill Grad bez roditelja"—  Präsentation transkript:

1 Timpetill Grad bez roditelja
Henry Winterfeld

2 1. Za zaplet radnje ove knjige bitan je:
sivi mačak zlatna ribica crni pas zeleni papagaj

3 2. Banda djece koja izvode psine nosi ime:
Pirati Hajduci Gusari Lopuže

4 3. Vođa Gusara zove se: Willi Hak Hannes Krog Manfred Michael
Oskar Stettner

5 4. Sjedište gusara nalazi se:
u napuštenoj dvorani za jahanje u napuštenoj dvorani za balet u napuštenom kinu u u brvnari u Velikoj šumi

6 5. Krvavi Oskar dobio je nadimak jer:
uvijek dobije batine pomaže ocu mesaru mu često curi krv iz nosa voli krvavice

7 1. Prepoznaj lik! Nikada se ne boji. On je najvjerojatniji dečko koga sam upoznao u životu. Star je kao ja. Trinaest godina, visok, ali veoma vitak. Silno je snažan, no to se na njemu uopće ne vidi. Mnogo se bavi sportom i jako je spretan. Čak je i mnogo starije dečke pobijedio u rvanju i boksu. Nije nikakav razbijač. Ne tuče se rado Kad se drugi natežu, sklanja se s puta. Ali ako ga već uvuku u tučnjavu, frca perje. (...) Inače je prijazan i dobroćudan. Zna biti i jako veseo. No najčešće je zamišljen. Otac mu je postolar. U slobodno vrijeme mu mora itekako pomagati. DODATNI BODOVI! Nabroji tri vrste karakterizacije lika u ovom primjeru! Navode potkrijepi dokazima.

8 Thomas Wank fizička – visok, vitak, snažan, spretan
etička – ne tuče se rado, dobroćudan psihološka – zna biti vrlo veseo, ali i zamišljen socijalna – mora puno pomagati ocu u poslu

9 2. Prepoznaj lik! Naš najvjerniji prijatelj. Dvanaest mu je godina, ali je vrlo sitan i slabašan. Naime, pogrešno je narastao. Ima grbu i djeca mu se zbog toga rugaju. Unatoč tomu silno je dobrodušan. Thomas ga je uzeo pod svoju zaštitu. Tko god pogrdno spomene njegovu grbu, Thomas ga premlati na mrtvo ime i prezime. On stoga visi na njemu i slijepo ga obožava. U znak zahvalnosti mali mu se jednog dana odužio pravim pravcatim junačkim djelom. DODATNI BODOVI! Nabroji tri vrste karakterizacije lika u ovom primjeru! Navode potkrijepi dokazima.

10 Heinz Himmel fizička – sitan, slabašan, ima grbu
etička – dobrodušan, odan, hrabar socijalna – nema puno prijatelja, žrtva bullyinga, tj. vršnjačkog zlostavljanja

11 3. Prepoznaj lik! Kći zubnog tehničara. Jedanaest joj je godina. Ima plavu kosu i vrlo je draga. Nos joj je prćast a oči posve okrugle i plave. Jako je pametna i želi postati liječnica. (...) Baš je jako smiješna: kad se ljuti, nos joj se nabora i oči iskolače. Ja se tome smijem, a ona se onda još više ljuti. - Majmune! – obrecne se na mene, ali se odmah nasmije. Zna, međutim biti jako uporna ako si nešto zabije u glavu. DODATNI BODOVI! Nabroji tri vrste karakterizacije lika u ovom primjeru! Navode potkrijepi dokazima.

12 Marianne Loose fizička – plava kosa i oči, prćast nos
psihološka – jako je pametna, ljuti se kad je zadirkuju etička – uporna, vrlo draga, želi biti liječnica govorna – Majmune! Tuposlave najobičniji!*

13 4. Prepoznaj lik! Silno se ponosi svojom „ubojitom” duhovitošću. Nas grdi samo ironičnim* tonom. Tada nam je uvijek grozno teško ne prasnuti u smijeh. Veoma je nizak. No najsmješnija je ipak ona njegova dugačka brada. Izgleda kao patuljak iz Snjeguljice. Njegovom bradom bi se sjajno dala brisati pera. Kad je srdit, postavi se na vrške nožnih prstiju, pri čemu ponekad zna izgubiti ravnotežu. Možda nas svojom „veličinom” želi zastrašiti. No mi se njega ne bojimo. Ni njegove brade. *IRONIJA – podrugljivo ismijavanje DODATNI BODOVI! Nabroji tri vrste karakterizacije lika u ovom primjeru! Navode potkrijepi dokazima.

14 ravnatelj Beese, tj. Perobris
fizička – nizak, duga bijela brada, smiješnog izgleda psihološka – srdit etička – podrugljiv, ironičan

15 5. Prepoznaj lik Četrnaestogodišnjak. Za glavu je viši od mene i strahovito snažan. Gotovo kao odrastao čovjek. Njegov je otac onaj debeli mesar iz Župne ulice. Kad bi štogod skrivio, stari ga je znao gadno nalemati. Na takvim batinama ja bih se, bogme, lijepo zahvalio. Ali njega to uopće ne dira. Taj mora da ispod kože ima federmadrace. (...) Glas mu je grlen kao u odrasla muškarca koji se podnapio. On je vol bez trunke mozga i samo će vas uvaliti u nevolju! Njemu batine ništa ne znače. Taj nema ni trunke osjećaja časti. Stajao je kao ukopan. Od iznenađenja nije isprva znao što bi rekao. DODATNI BODOVI! Nabroji tri vrste karakterizacije lika u ovom primjeru! Navode potkrijepi dokazima.

16 Oskar Stettner fizička – visok i snažan kao odrastao čovjek, grlen glas etička – nema ni trunke osjećaja časti psihološka – iznenađen, zabezeknut

17 1. Koliko dana traje radnja?
Traje tri dana.

18 2. Tko je Manfredu ispričao što se događalo s roditeljima?
Ispričao mu je poštar Krüger.

19 3. Koju igru su igrali gradonačelnik Krog i ravnatelj Beese da bi odlučili u kojem smjeru ća krenuti nakon što su shvatili da su izgubljeni? Igrali su papir, škare, kamen.

20 4. Gdje su se sakrili Thomas, Manfred i Heinz nakon što su ih napali Gusari prvog dana nestanka roditelja? Sakrili su se u gradsku vjećnicu.

21 5. Kako se zove glavni trg Timpetilla?
Glavni trg zove se Kozji trg.

22 1. Nadopuni! ...završili u zatvoru zbog ilegalnog prelaska granice.
Roditelji Timpetilla izbivali su tri dana jer su zalutali u šumi i _______________________. ...završili u zatvoru zbog ilegalnog prelaska granice.

23 2. Nadopuni Timpetillski tramvaj broj 1 ima __________ postaja i ___________ je boje. Timpetillski tramvaj broj 1 ima jedanaest postaja i crvene je boje.

24 3. Nadopuni! Prije odlaska iz Timpetilla roditelji su isključili _______________ i _____________. Prije odlaska iz Timpetilla roditelji su isključili struju/ elektranu i vodu/ vodovod.

25 4. Nadopuni! Djeca nisu mogla mlijeko s kolodvora do mljekare prevesti fijakerom koji vuče konj jer __________________________________. Djeca nisu mogla mlijeko s kolodvora do mljekare prevesti fijakerom koji vuče konj jer je konj (Hugo) bio bolestan, kašljao je.

26 5. Nadopuni! Gusari su prvog dana nestanka roditelja opljačkali ____________, __________ __________ i ______________. Gusari su prvog dana nestanka roditelja opljačkali slastičarnicu, trgovinu igračkama i KNJIŽARU.

27 1. Kamo su se sklonila od nevremena djeca nakon skupljanja razbacanih igračaka?
Sakrili su se u restoran „Zlatni poštanski rog”.

28 2. Koliko je bilo djece u skupini „Spasilaca u nevolji”?
Bilo je sedamnaestoro djece.

29 3. „Spasioci” su prvog dana večerali juhu od krumpira
3. „Spasioci” su prvog dana večerali juhu od krumpira. Međutim, vodovod nije radio pa su morali doći do vode na drugačiji način. Što su učinili? Koristili su kišnicu za kuhanje.

30 4. Kako su Manfred i Thomas spriječili pljačkanje dućana drugog dana?
Zaključali su sve dućane i pokupili ključeve.

31 5. Kako je glasila lozinka za ulazak u elektranu i vodovod?
„Živio Timpetill!”

32 1. Dopuni! Drugog dana „Spasioci” su donijeli plan rada i objavili ga ostaloj djeci na sjednici u _______________________. Drugog dana „Spasioci” su donijeli plan rada i objavili ga ostaloj djeci na sjednici u svečanoj dvorani gradske vjećnice.

33 2. Dopuni! Osim elektrane i vodovoda „Spasioci” su odlučili osposobiti i ___________ ___________. Osim elektrane i vodovoda „Spasioci” su odlučili osposobiti i telefonsku centralu.

34 3. Dopuni! Prema planu sva djeca starija od 5 godina idu spavati u __________ sati, a ustaju u __________. Prema planu sva djeca starija od 5 godina idu spavati u devet sati, a ustaju u šest.

35 4. Dopuni! Peta točka plana određuje da sva djeca moraju hraniti svoje ___________ _____________ i ______________ ______________. Peta točka plana određuje da sva djeca moraju hraniti svoje kućne ljubimce i domaće životinje.

36 5. Dopuni! Svi dječaci koji nemaju druga zaduženja raspoređeni su u ____________ _______________. Svi dječaci koji nemaju druga zaduženja raspoređeni su u zaštitne čete.

37 1. Čije je zaduženje? Generalni direktor za tehniku Manfred Michael
Erwin Bernstein Robert Punkt Max Pfauser

38 2. Čije je zaduženje? Zapovjednik kolodvora, preuzima mlijeko.
Fritz Müller Thomas Wank Horst Wittner Ernst Werner

39 3. Čije je zaduženje? Telefonistice Pussi Tucher Lotte Dröhne
Marianne Loose Röschen Traub

40 4. Čije je zaduženje? Zapovjednica stanova, pazi na higijenu djece, raspoređuje namirnice, vodi popis svega što se uzme iz dućana i da namirnice nisu pokvarene. Trudi Rabe Lotte Dröhne Marianne Loose Röschen Traub

41 5. Čije je zaduženje Zapovjednica za čuvanje djece Trudi Rabe
Lotte Dröhne Marianne Loose Röschen Traub

42 1. Što je bila glavna namirnica u prehrani djece?
krumpir piletina čokolada salata

43 2. Kako su djeca namjeravala prevesti krumpir iz Potočja do „Zlatnog poštanskog roga”?
avionom vlakom automobilom fijakerom

44 3. Kip Sv. Mateja na Kozjem trgu doživio je prometnu nesreću prilikom koje mu je
slomljen mač slomljen nos ispala aureola slomljena ruka

45 4. Automobil gđe Weißmüller je stao jer
se ispraznio akumulator je nestalo benzina je pukla guma je zaribao motor

46 5. Zašto su Gusari odlučili napasti ostalu djecu?
Zato što su zločesti. Ponestalo im je hrane (kobasica iz mesnice Oskarovog oca). Htjeli su zarobiti svoje bivše članove koji su pobjegli na Thomasovu stranu. Htjeli su preuzeti kontrolu nad vodovodom.

47 1. Gdje se odvila najveća bitka između Gusara i Spasilaca?
na Timpeščaku na krumpirištu u Potočju na Kozjem trgu na cesti za Kollersheim

48 2. Koje prijevozno sredstvo je odigralo važnu ulogu u završnoj bitci?
vlak tramvaj bicikl automobil

49 3. Što su Gusari koristili kao municiju nakon što su osvojili tramvaj?
blato rajčice krumpir kamenje

50 4. Koji dio vartogasne opreme su Spasioci iskoristili u borbi?
sirenu šmrk i hidrant ljestve kante pune vode

51 5. Koji dječak je zaslužan za pobjedu Spasilaca?
Heinz Himmel Manfred Michael Thomas Wank Karl Benz

52 1. Što se dogodilo s Gusarima koji su pobjegli prema Zlatnom poštanskom rogu?
Dočekale su ih djevojčice s kuhačama, metlama i kloferima.

53 2. Gdje se odvijalo suđenje vođama Gusara?
Odvijalo se u manežu, tj. napuštenoj dvorani za jahanje, bivšem gusarskom sjedištu.

54 3. Koje kazne su dobili Willi, Hannes i Oskar?
Willi i Hannes su osuđeni na guljenje krumpira, a Oskar na izopćenje, ali je pomilovan na guljenje krumpira.

55 4. Tko je djeci javio da roditelji stižu?
Albert Biene, jedan od biciklista zaduženih za odlazak u Kollersheim.

56 5. Koju pjesmu su djeca izvodila na svečanom dočeku roditelja?
„Sve ptičice već su tu!” (Samo tu znaju odsvirati.)

57 Thomas Wank Manfred Michael Heinz Himmel Marianne Loose Willi Hak
1. Izbaci uljeza Thomas Wank Manfred Michael Heinz Himmel Marianne Loose Willi Hak

58 2. Izbaci uljeza Erwin Bernsteither Emil Meißner Heinz Himmel Herman Scharschmidt Fritz Müller

59 3. Poveži parove! ravnatelj gradonačelnik poštar sudac šef stanice Werner Dröne Beese Krog Krüger

60 Robert Punkt Paul Koppel Stephan Klotz Thomas Wank Hubert Funk
4. Izbaci uljeza Robert Punkt Paul Koppel Stephan Klotz Thomas Wank Hubert Funk

61 5. Spoji parove! Pussi Tucher Erna Schlüter Röschen Traub Ludwig Keller Fritz Bollner zna peći kruh ima 6 godina zna kuhati „ima jezičinu” udara u gong


Herunterladen ppt "Timpetill Grad bez roditelja"

Ähnliche Präsentationen


Google-Anzeigen