Die Präsentation wird geladen. Bitte warten

Die Präsentation wird geladen. Bitte warten

Tvorba i uporaba perfekta:

Ähnliche Präsentationen


Präsentation zum Thema: "Tvorba i uporaba perfekta:"—  Präsentation transkript:

1 Tvorba i uporaba perfekta:

2 Perfekt je prošlo složeno vrijeme koje se tvori pomoću  prezenta  pomoćnog glagola haben ili sein i participa perfekta glagola koji se konjugira.  haben/sein Partizip Perfekt

3 Perfektom se može izraziti:
 Dovršena sadašnja radnja ili  neko dovršeno stanje u sadašnjosti:  Otto ist gekommen. (Er ist da.)  Der Kranke ist eingeschlafen. (Er schläft jetzt.)  Radnja koja se odvija u prošlosti:   Ich habe den ganzen Tag im Garten gearbeitet. Buduća radnja (umjesto futura II.):  Wenn du in zwei Wochen zurückkommst,  werde ich schon nach Pula abgefahren sein.  Wenn du in zwei Wochen zurückkommst,  bin ich schon nach Pula abgefahren.

4 Razlika u uporabi preterita i perfekta:
Ich öffnete mein Geschäft in der Schillerstraße.  →Das Geschäft ist heute zu.  Ich habe mein Geschäft in der Schillerstraße geöffnet.  →Das Geschäft ist heute noch offen. 

5 Kada upotrijebiti jedan, a kada drugi:
Preterit je vremenski oblik glagola koji se upotrebljava za izražavanje prošle radnje koja je dovršena i ne stoji više ni u kakvoj vezi s govornikom. Perfekt se nasuprot tome upotrebljava kako bi se izrazila prošla radnja koja je sa stanovišta govornika još uvijek aktualna, tj. prošla je radnja i u sadašnjosti još od značaja.

6 Uz to se perfekt upotrebljava mnogo  češće od preterita u razgovoru i u pojedinačnim izjavama u prošlosti, osim kada je riječ o pomoćnim i modalnim glagolima.

7 Oblici perfekta:  Ich habe heute das Bett gemacht. Du hast das Haus aufgeräumt. Ich bin heute zu dir gekommen. Dann sind wir nach Zagreb gefahren.

8 Pravila u vezi s tvorbom participa perfekta:
1. Particip perfekta jednostavnih slabih glagola tvori se tako da se predmetne predmetak ge- i dometne nastavak -t, a kod jednostavnih jakih glagola tako da se predmetne predmetak ge- i dometne nastavak -en. Pri čemu kod jakih glagola dolazi do promjene osnovnog vokala ili čitave osnove. 2. Particip perfekta nepravilnih glagola tvori se tako da se predmetne predmetak ge- i dometne nastavak -t, pri čemu kao i kod jakih glagola dolazi do promjene osnovnog vokala ili čitave osnove.

9 3.  Particip perfekta djeljivih glagola tvori se tako da se između naglašenog predmetka i osnove riječi umetne predmetak ge-.  4.  Particip perfekta nedjeljivih glagola tvori se bez predmetka  ge- tako da se nenaglašeni predmetak ne  odvaja od osnove riječi.  5.  Particip perfekta glagola koji završavaju na-ieren tvori se bez predmetka ge-, a domeće se nastavak -t.

10 Red riječi u rečenici:

11 Prezentaciju izradila: Sanda Mlačić


Herunterladen ppt "Tvorba i uporaba perfekta:"

Ähnliche Präsentationen


Google-Anzeigen