Die Präsentation wird geladen. Bitte warten

Die Präsentation wird geladen. Bitte warten

Лајпциг и знаменитости Лајпцига

Ähnliche Präsentationen


Präsentation zum Thema: "Лајпциг и знаменитости Лајпцига"—  Präsentation transkript:

1 Лајпциг и знаменитости Лајпцига
Милена Павловић

2 Das Städtedreieck

3 Лајпциг један од најлепших и најдинамичнијих градова Источне Немачке
око становника највећи град савезне државе Саксоније Име града потиче од словенске речи „Lipsk” , што значи „место где расту липе”. Град је познат по својој традицији и култури, највише по раду Баха и Менделсона. седиште познатог Универзитетa

4 Чувени Лајпцишки сајам се убраја међу сајмове са једном од најдужих традиција у свету.
Година оснивања града је година. Оснивање Универзитета у Лајпцигу 1409.године, а касније град постаје седиште Врховног суда и Немачке националне библиотеке (основана 1912.).

5 Осветљење у улицама уведено је 1701. године.
прва радничка партија у Немачкој године Најјачи протести за свргавање комунистичког режима у Источној Немачкој започети су демонстрацијама понедељком године. Грађевине које су остале нетакнуте након бомбардовања града током Другог светског рата биле су атракције, као што су црква Светог Томе и Ауербахов подрум.

6 У Лајпцигу је рођен познати филозоф и математичар Готфрид Вилхелм Лајбниц 1646. године.

7 Немачки песник и филозоф Шилер је живео у Лајпцигу.

8 Опера у Лајпцигу се састоји од опере, музичке комедије и балета.
Лајпцишка синагога у маурском стилу из године је потпуно уништена за време „Кристалне ноћи”. Град је ослобођен на Хитлеров 56. и последњи рођендан 20. априла године.

9 Атракције и знаменитости
Стари град је атракција сам за себе – уске поплочане улице, куће из средњег века, сијасет пабова и кафића као и мноштво малих продавница. Некадашња градска већница односно Аltes Rathaus саграђена је у ренесансном стилу. дуга око 90 метара Данас је претворена у музеј. Најимпресивнија просторија је огромна банкетна сала. улаз 2,5 €

10 Аltes Rathaus

11 Ауербахов подрум Ауербахов подрум односно Auerbachs Keller је кафана која постоји још из периода средњег века. Отворен год. и самим тим једна од најстаријих кафана у Немачкој. Славу дугује чињеници да је у њему вино испијао и сам Гете. Goethe: „Mein Leipzig lob ich mir! Es ist ein klein Paris und bildet seine Leute.”

12

13 Црква Светог Томе (Thomaskirche)
Лутеранска црква где је Бах радио као кантор и где делује чувени хор „Thomaner”. директор црквеног хора од до своје смрти 1750. Одмах поред цркве налази се његова статуа, која је подигнута године. Светски познат Thomanerchor је основан са школом „Thomasschule” као манастирска школа за 12 дечака. Данас у хору пева око 100 дечака узраста од 9 до 18 година.

14

15 У непосредној близини цркве налази се и статуа Феликса Менделсона подигнута на 200. годишњицу његовог рођења године.

16 Национални споменик у част Битке нација (Völkerschlachtdenkmal)
заштитни знак Лајпцига један од највећих ратних споменика у Европи Подигнут је у спомен Лајпцишке битке из године. Споменик је висок 91 метар, до врха води 500 степеника одакле се пружа спектакуларни поглед. У куполи „дворане славе” су пресликани коњаници у природној величини.

17 Крипта (гробница) симболично представља гробницу преко 120
Крипта (гробница) симболично представља гробницу преко особа које су пале у Бици нација. Главну фигуру представља Aрхангел Михаило, који важи за заштитника свих војника. „Gott mit uns”

18 Образовање Универзитет у Лајпцигу је основан 1409. године.
Сматра се другим најстаријим универзитетом у Немачкој. Комплекс универзитета назван „Weisheitszahn” је саграђен 1973. године; зграда има 34 спрата (142 метра) и самим тим је највећа зграда града.

19 У њему је у периоду од до године радио Вернер Хајзенберг, добитник Нобелове награде за физику године. Студенти који су прошли кроз универзитет: писци Гете, Ерих Кестнер, Лесинг; филозофи Лајбниц и Ниче; политичарка Ангела Меркел; композитор Рихард Вагнер и многи други. На универзитету студира око студената У Лајпцигу се налази и Универзитет музике и позоришта основан године као музички конзерваторијум. Један од његових оснивача је био Феликс Менделсон. Висока школа за графику Висока школа за технику, економију и културу

20 Augustusplatz највеће место града и једно од највећих и најлепших у Немачкој Налази се на источном крају центра Лајпцига. Од године је мењао назив, да би године, на дан уједињења задржао коначан назив Augustusplatz.

21

22 Годишњи догађаји Bachfest- фестивал у част Јохана Себастијана Баха
Докфестивал- међународни фестивал документарног и цртаног филма Јаzztage- савремени фестивал џеза Лајпцишки сајам књига- други највећи сајам књига у Немачкој Stadtfest- градски фестивал

23 Kulinarisches aus Leipzig
Die Gose- ein obergäriges Bier Die Leipziger Lerche

24 ХВАЛА НА ПАЖЊИ!


Herunterladen ppt "Лајпциг и знаменитости Лајпцига"

Ähnliche Präsentationen


Google-Anzeigen